Eletään Toisen Maailmansodan aikaa. Japanilaiset ovat vallanneet Myanmarin ja ottaneet joukon brittiläisiä sotilaita, jotka ovat pakkotyössä vankileirillä. Kwai-joen ylle tarvitaan kipeästi silta edistämään japanilaisten logistiikkaa ja miehet laitetaan töihin. Brittivangeilla ei kuitenkaan ole työmotivaatiota japanilaisten kaltoinkohtelun vuoksi, eivätkä upseerit suostu pakkotyöhön. Japanilaiskenraali myöntyy vihdoin sallimaan upseerien johtamistyylin, jota kautta brittivangit saadaan tekemään hommat hyvin. Samaan aikaan leiriltä paennut amerikkalainen huijarisotilas joutuu palaamaan takaisin Kwai-joelle brittikommandotiimissä, tehtävänään räjäyttää silta…

Kwai-joen silta on yksi arvostetuimpia klassikkoelokuvia. Minut tunnetaan leffaihmisenä, jolta ei liikene suurta arvostusta vanhoja elokuvia kohtaan. Joudunkin katsomaan klassikoita lähinnä suositusten kautta ja minulla on korkea kynnys katsoa elokuvia, jotka on toteutettu kymmeniä vuosia ennen syntymääni. Minua saa pitää vapaasti pullamössö-nykynuorena, mutta harva vanha elokuva saa minulta kovin korkeita pisteitä. Pidän jopa vuoden 1976 Taxi Driveriä tasapaksuna kolmen tähden elokuvana. 40-50-luvun leffoista kaikkien aikojen arvostetuimpiin elokuviin lukeutuvat Casablanca (1942) ja Vertigo (1958) ovat mielestäni lähinnä hyvää unilääkettä. Iloisena poikkeuksena 12 Angry Men (1957), joka on kenties ainoa kirjoillani 50-luvun lähes viiden tähden elokuva.

The Bridge on the River Kwai on hidastempoinen, erilainen sotaelokuva. Alec Guinness on tuoreille katsojille tuttu klassikko-Tähtien Sota-elokuvien Obi Wanina ja hän kyllä osaa näytellä tässäkin elokuvassa. Hän suorastaan kannattelee japanilaiskenraalin lisäksi elokuvaa näyttelyllään. Visuaalisuus elokuvassa on myös hienoa, etenkin katsomassani restauroidussa UltraHD (4K) -HDR-versiossa. Soundtrack on ajalle tyypillistä kamariorkesterimusiikkia. Elokuvan hidastempoisuuden vuoksi se hieman kyllästyttää kaikesta huolimatta, eikä oikein lähde missään kohtaa kiinnostamaan yhtään sen enempää kuin mitä odotinkaan. Tarina on hyvä, mutta ei riittävän vahva. Tulipahan katsottua.

Mistä tämän voi katsoa?

Saitko leffavinkin? Tarjoa kirjoittajalle kahvit kiitokseksi!