Tietoa

“If you build it, he will come.” — Field of dreams (1989)

Rollekino (alkuperäiseltä nimeltään ”Rollen leffa-arviot” tai ”Rollen leffablogi”) on minun, web-suunnittelija-leffanörtti Roni ”Rolle” Laukkarisen vuonna 2005 perustettu elokuva-arvioihin keskittynyt sivusto. Olen arvioinut vähintään pistearviolla jokaisen katsomani elokuvan vuodesta 2005, mutta tekstiarvioitakin löytyy vähintään 2500 kpl. Uusimmista katsotuista elokuvista kokonainen arvio on kuitenkin vakiokamaa. Yhden arvion kirjoittamiseen kuluu 10-20 minuuttia.

Minä, elokuvat ja eskapismi

Olen katsonut elokuvia pienestä pitäen ja pitänyt niitä erityisesti arvossaan, koska meillä ei ollut televisiota, kun olin pieni. Lapsuudessani kaikki elokuvat katsoin elokuvateatterissa, mummolassa tai kaverin luona. Siksi jokainen elokuvahetki on tuntunut erityiseltä.

Kun isäni sai rikkinäisen television ja korjasi sen käyttöömme, leffaharrastus levähti käsiin. Silloin elettiin jo DVD:n kulta-aikaa ja suorastaan hamstrasin levyjä divareiden laareista. Kun teini-ikäisenä masennukseni syveni, pakenin arkea elokuvien pariin. Parhaimmillaan katsoin 420 elokuvaa vuoden aikana, eli 1-3 elokuvaa joka ikinen päivä.

Arviointityyli

Arvioin elokuvia melko kevyein ottein. Minulla on tapana kirjoittaa arvio heti katsomisen jälkeen, joskus jopa mobiililaitteella. En mene yleensä kovin syvälle, vaan pointtina on kirjoittaa pisteytysten tueksi vähän kättä pidempää. Kirjoitan kepeitä arvioita tarkoituksella, vähän kuin Bubskino, mutta ilman huumoria ja sarkasmia (joka on Bubsilla mainiota, muuten).

Leffamakuni käsittää elokuvia laidasta laitaan ja joskus saatan tykästyä haukuttuihin elokuviin pienistä nyanssisyistä. Joskus puutun elokuvan aihepiiriin. Nuorempana saatoin arvottaa elokuvaa vähän liikaakin moraalisista tai aatteellisista syistä. Tätä tyyliäni on kritisoitu muunmuassa populistis-elitistisen elokuvaverkkolehden kommenttipalstalla. Nykyään ymmärrän elokuvaa taidemuotona ja äärimmäiset keinotkin voivat tehdä elokuvasta hyvän. Pidän todella monesta ahdistavasta elokuvasta, joita tuolloin en voinut käsittää. 17-vuotiaan minän arviot ovat henkisesti kypsymättömiä ja sellaisina niitä pitäisi myös tarkastella. Toiset arviot eivät välttämättä kypsy koskaan.

Sivuston historiaa

Alunperin sivusto oli osana Rollemaata (silloinen Rolleweb) osoitteessa rollemaa.fi/leffat. Leffasivusto oli enemmänkin listaus, jonka toteutin hyödyntämällä Paweł Gościckin WP Movie Ratings -lisäosaa.

Pitkään arviot sisälsivät pelkästään linkin elokuvan Internet Movie Database-sivulle ja tähtiarvion. Myöhemmin mukaan tulivat myös tekstiarviot. Vuonna 2007 tein WP Movie Ratings -lisäosasta oman jatkojalostetun versioni. Uusi versio latasi automattisesti elokuvan kannet, taustakuvan ja perustiedot esimerkiksi näyttelijöistä. Leffaa lisättäessä ei tarvinnut syöttää mitään muuta kuin elokuvan IMDb-osoitteen ja tähtipisteet. Tällä periaatteella leffasivusto toimii nykyäänkin, pelkkä IMDb URL, pisteytys ja arvio riittävät, muut metatiedot haetaan rajapinnoista automaattisesti kuvia, näyttelijöitä, genrejä ja trailereita myöten. WP Movie Ratings ei kuitenkaan ole enää minkäänlaisessa käytössä vaan kaikki koodi on omaani.

Arviointi-into tyrehtyi vuoden 2020 puolella kun leffalistauksessa ilmeni legacy-koodista johtuvia bugeja ja työkiireet painoivat päälle. Minulla oli kuitenkin pitkään haaveena uudistaa leffapuoli omaksi sivustokseen, mutta aika ei tahtonut riittää. Kunnes kesällä 2021 otin härkää sarvista ja ryhdyin koodaamaan kaiken alusta alkaen uudelleen.

Uusi Rollekino julkaistiin syksyllä 2021. Vanhojen leffa-arvioiden lisäksi täydensin tietokannan IMDb-arvioillani.

Rajapinnat ja tekniikat

Rollekino hakee datansa, YouTubesta (trailerit) The Movie Databasesta (metadata kuten kannet ja ihmiset) ja Internet Movie Databasesta (genret ja julkaisutiedot). Tekniikoista käytössä on WordPress, PHP, JavaScript, Vue.js, SCSS. Palvelintilan ja domainin tarjoaa Dude.