Tietoa

“If you build it, he will come.” — Field of dreams (1989)

Rollekino (alkuperäiseltä nimeltään ”Rollen leffa-arviot” tai ”Rollen leffablogi”) on minun, web-suunnittelija-leffanörtti Roni ”Rolle” Laukkarisen vuonna 2005 perustettu elokuva-arvioihin keskittynyt sivusto. Olen arvioinut vähintään pistearviolla jokaisen katsomani elokuvan vuodesta 2005, mutta tekstiarvioitakin löytyy vähintään 2500 kpl. Uusimmista katsotuista elokuvista kokonainen arvio on kuitenkin vakiokamaa. Yhden arvion kirjoittamiseen kuluu 10-20 minuuttia.

Minä, elokuvat ja eskapismi

Olen katsonut elokuvia pienestä pitäen ja pitänyt niitä erityisesti arvossaan, koska meillä ei ollut lapsena televisiota. Siis edes sitä ruutua. Lapsuudessani kaikki elokuvat katsoin elokuvateatterissa, mummolassa tai kaverin luona. Siksi jokainen elokuvahetki on tuntunut erityiseltä.

Kun isäni sai rikkinäisen television ja korjasi sen käyttöömme, leffaharrastus levähti käsiin. Silloin elettiin jo DVD:n kulta-aikaa ja suorastaan hamstrasin levyjä divareiden laareista. Kun teini-ikäisenä masennukseni syveni, pakenin arkea elokuvien pariin. Parhaimmillaan katsoin 420 elokuvaa vuoden aikana, eli 1-3 elokuvaa joka ikinen päivä.

Arviointityyli

Arvioin elokuvia melko kevyein ottein. Minulla on tapana kirjoittaa arvio heti katsomisen jälkeen, joskus jopa mobiililaitteella. En mene yleensä kovin syvälle, vaan pointtina on kirjoittaa pisteytysten tueksi vähän kättä pidempää. Kirjoitan kepeitä arvioita tarkoituksella, vähän kuin Bubskino, mutta ilman huumoria ja sarkasmia (joka on Bubsilla mainiota, muuten).

Leffamakuni käsittää elokuvia laidasta laitaan ja joskus saatan tykästyä haukuttuihin elokuviin pienistä nyanssiysistä. Joskus puutun elokuvan aihepiiriin. Nuorempana saatoin arvottaa elokuvaa vähän liikaakin taiteen ulkopuolisista syistä, jota on kritisoitu muunmuassa populistis-eliittisen elokuvaverkkolehden kommenttipalstalla. 17-vuotiaan minän arviot ovat henkisesti kypsymättömiä ja sellaisina niitä pitäisi myös tarkastella. Toiset arviot eivät välttämättä kypsy koskaan.

Sivuston historiaa

Alunperin sivusto oli osana Rollemaata (silloinen Rolleweb) osoitteessa rollemaa.fi/leffat. Leffasivusto oli enemmänkin listaus, jonka toteutin hyödyntämällä Paweł Gościckin WP Movie Ratings -lisäosaa.

Pitkään arvioissa oli pelkästään linkki elokuvan Internet Movie Database-sivulle ja tähtiarvio, myöhemmin mukaan tulivat myös tekstiarviot. Vuonna 2007 forkkasin WP Movie Ratings -lisäosan ja tein siitä oman version. Uusi versio latasi automattisesti elokuvan kannet, taustakuvan ja perustiedot esimerkiksi näyttelijöistä. Leffaa lisätessä ei tarvinnut syöttää mitään muuta kuin elokuvan IMDb URL ja tähtipisteet. Tällä periaatteella leffasivusto toimii nykyäänkin, pelkkä IMDb URL, pisteytys ja arvio riittävät, muut metatiedot haetaan rajapinnoista automaattisesti kuvia, näyttelijöitä, genrejä ja trailereita myöten.

Arviointi-into tyrehtyi vuoden 2020 puolella kun leffalistauksessa ilmeni legacy-koodista johtuvia bugeja ja työkiireet painoivat päälle. Minulla oli kuitenkin pitkään haaveena uudistaa leffapuoli omaksi sivustokseen, mutta aika ei tahtonut riittää. Kunnes kesällä 2021 otin härkää sarvista ja ryhdyin koodaamaan.

Rajapinnat ja tekniikat

Rollekino hakee datansa, YouTubesta (trailerit) The Movie Databasesta (metadata kuten kannet ja ihmiset) ja Internet Movie Databasesta (genret ja julkaisutiedot). Tekniikoista käytössä on WordPress, PHP, JavaScript, Vue.js, SCSS. Palvelintilan ja domainin tarjoaa Dude.