Ennen kuin luet, otathan huomioon, että tämä elokuva on katsottu 9.11.2010, joka tarkoittaa sitä että arvostelu on 14 vuotta vanha ja saattaa siitä syystä sisältää vanhahtanutta tekstiä tai kankeaa kielenkäyttöä. Mielipiteeni on saattanut ajan saatossa muuttua ja elokuva saattaa vaatia uudelleenkatselun uusilla aivoilla. Olin arvion kirjoittamishetkellä 22-vuotias.

Jack Kevorkian on eläkkeelle jäänyt lääkäri ja patologi, joka on ollut eutanasian suurin puolestapuhuja viimeisen puolen vuosisadan sisällä. Suurta kohua ja keskustelua herättänyt armenialaistaustainen amerikkalainen Kevorkian tunnetaan varsinkin vastustuksen myötä myös nimellä ”Dr. Death”, eli ”Tohtori Kuolema”. Kevorkian itse myöntää auttaneensa yli sataa pysyvästi ja parantumattomasti sairastunutta kuolemaan. Tämä elokuva on hänen tarinansa…

Jack Kevorkian on äärimmäisen kiinnostava henkilö niin ajatusmaailmaltaan kuin teoiltaankin. ”You don’t know Jack” on uskomaton biografia, ja uskon että elokuva onnistuu hienosti tehtävässään esitellä henkilö, ja herättää ajatuksia. Näyttely, puvustus, ja tapahtumat elokuvassa ovat niin eläviä että tuntuu kuin katsoisi hyvin tehtyä dokumenttielokuvaa.

Näyttely. Ah. Al Pacino tekee nappisuorituksen vielä noinkin vanhana. Tänä päivänä 82-vuotias Kevorkian on sanonut itsekin aika hauskan paradoksaalisesti että ”he saivat Al Pacinon näyttämään enemmän minulta kuin minä näytän”, ja se on kyllä täysi totuus. Ei ainoastaan näytä, vaan Jack Kevorkian myös kuulostaa Al Pacinolta, vai pitäisikö sanoa että Al Pacino kuulostaa Jack Kevorkianilta.

HBO:n TV-elokuvaksi tuottama ”You don’t know Jack” on TV-elokuvaksi huikea. Se todella herättää ajatuksia eutanasiasta, elämästä, kuolemasta, ja uskonnosta. Elokuva ei ole ehkä tarpeeksi objektiivinen, mutta toisaalta leffa kertoo tapahtumat Kevorkianin näkökulmasta ihan siksi että kyseessä on biografia, ja Jack Kevorkian haluaa ilmeisesti jollain tavalla saada vielä ääntään kuuluviin, ja kertoa millainen todellisuudessa on. Siitä vihjaa jo elokuvan nimi, ”You don’t know Jack”.

Kiintoisa tapaus, josta ei välttämättä välittömästi pysty muodostamaan selkeää kantaa. Elokuvan katsomisen jälkeen kannattaa ahmia kaverista tietoa, ja katsoa tämä youtube-video.

Mistä tämän voi katsoa?

Saitko leffavinkin? Tarjoa kirjoittajalle kahvit kiitokseksi!