Ennen kuin luet, otathan huomioon, että tämä elokuva on katsottu 22.9.2009, joka tarkoittaa sitä että arvostelu on 15 vuotta vanha ja saattaa siitä syystä sisältää vanhahtanutta tekstiä tai kankeaa kielenkäyttöä. Mielipiteeni on saattanut ajan saatossa muuttua ja elokuva saattaa vaatia uudelleenkatselun uusilla aivoilla. Olin arvion kirjoittamishetkellä 21-vuotias.

102 Minutes That Changed America on vuonna 2008 julkaistu dokumentti, joka kertoo 9/11:n, eli syyskuussa 11. 2001 tapahtuneen Manhattanin World Trade Centeriin kohdistuneen terroristi-iskun tapahtumat satojen amerikkalaisten kuvaamana. Dokkari kuvaa tapahtumat erittäin läheltä suoraan silminnäkijän silmin. Dokumentti valaisee hyvin tilanteen, ja kertoo miltä paikalla olijoista tuntui seurata tuota hirvittävää painajaista. Tavalliset ihmiset ovat kuvanneet miltä paikanpäällä haisee näyttää tuntuu maistuu…

Leffa oli järkyttävä, ja pitkästä aikaa todellinen dokumentti. Koska tämä on kooste tavallisten ihmisten kamerataltioinneista, ihmisiin pystyy hyvin samaistumaan. Ihmisen järkytyksen kokee itsekin, kun muistaa vielä niin selvästi muutenkin kun turmasta uutisoitiin Suomessa. Itse olin tapahtuma-aikaan kolmisentoistavuotias, mutta muistan päivän todella kirkkaasti. Olin kaverillani ja luulin että televisiosta tuli elokuva, mutta se olikin täyttä totta… ei pysty oikein vieläkään uskomaan että tällaista tapahtuu tosielämässä.

Dokumentti on hyvin rakennettu, ja siinä nähdään jopa ennen näkemättömiä taltiointeja 9/11 arkistoista. Dokkarissa kuullaan eri ihmisten kommentteja ja mielipiteitä tapahtumasta tapahtumahetkellä, kuten myös poliisien, palomiehien, uutislukijoiden, toimittajien, presidentin kommentteja, ja puheluita tilanteen aikana. Järkyttävä ja sykähdyttävä, ja ehdottomasti katsomisen arvoinen dokkari kerta kaikkiaan.

Mistä tämän voi katsoa?

Saitko leffavinkin? Tarjoa kirjoittajalle kahvit kiitokseksi!