Parhaat elokuvat Halloween-iltaan

30.10.2021 Roni Laukkarinen @rolle

Amerikkalaista Halloweenia vietetään tyypillisesti lokakuun viimeisenä viikonloppuna. Viime vuosina juhlaviikonloppu on ollut entistä suositumpaa myös kylmässä Pohjolassa. Halloweeniin kuuluvat tyypillisesti naamiaiset kauhutematiikalla, rekvisiitat pelottavine kurpitsoineen, kauhuelokuvat, slasher-maailma ja kaikenlainen puuhastelu goren, veren ja elävien kuolleiden ympärillä. Usein Halloweenissa korostuu myös yö, yön otukset ja pimeät kadut. Konsepti on hieman laajentunut ”All Hallows’ Evestä”, eli Pyhäinpäivästä, joka on perinteisessä merkityksessään kuolleiden muistopäivä. Yleinen konsensus taitaa olla, että Halloweenia voi kukin viettää kuten parhaaksi näkee, mutta yleinen ”kuolleiden yön” teema lienee pitkälti sama.

Itselleni Halloween on merkinnyt kauhuelokuvien bingeämistä. Pidin aikoinaan erityisesti vuosien 2006-2015 välillä Amerikassa järjestetystä After Dark Horror Festistä, jonka aikana julkaistiin läjäpäin hyviä ja ”huonoja hyviä” kauhuelokuvia, jotka tuli katsottua aina läpi. Itselleni hyvä Halloween-elokuva on pelottava, parhaimmillaan jopa ahdistava ja järkyttävä. Jollain tapaa hyvään Halloween-elokuvaan kuuluu verisyys ja piinaavuus. Psykologiset ja yksinkertaiset kauhuelokuvat, joita listasin artikkelissa 10 pelottavinta kauhuelokuvaa ovat ihan hyviä Halloween-valintoja, mutta eivät välttämättä napakymppejä. Jos siis kaipailet vinkkiä käsillä olevaan Halloweeniin, jatka lukemista.

Tämän artikkelin kauhuelokuvien avainsanat ovat siis: verisyys, yliluonnollisuus, slasher, elävien kuolleiden yö.

Valitettavasti Halloween-elokuvat ovat olleet yksi toisensa jälkeen pettymyksiä. Vaikka Carpenterin musiikeista niin kovasti pidänkin, elokuvina eivät ole kovin kaksisia. Rob Zombien Halloween (2017) on kuitenkin iloinen poikkeus. Leffan katsomisesta on aikaa, mutta muistan, että se määritteli koko Halloween-tarinan uudelleen.

Saw-elokuvat ovat jännittäviä, väkivaltaisia ja mukaansatempaavia. Jos et ole nähnyt yhtäkään, suosittelen katsomaan kaikki ensimmäisestä osasta aina tänä vuonna julkaistuun jatkotarinaan Spiral. Saw-elokuvia on yhteensä yhdeksän ja ensimmäinen ja viimeinen ovat leffasarjan parhaimmistoa. Välissäkin on sen verran hyviä elokuvia, että niitä ei voi kauhufani jättää väliin.

Midsommar on Hereditaryn ohjaajan Ari Asterin toistaiseksi uusin kokopitkä. Elokuva on uniikki, erilainen, jännittävä. Elokuva toimii parhaimmillaan, kun siitä ei tiedä mitään etukäteen, joten en nytkään paljasta liikaa. Suosittelen tsekkaamaan. Katsottavissa mm. Netflixissä, Apple TV:ssä, Google Playssa, Blockbusterissa ja Telia TV:ssä.

The Revenant on hulvaton musta zombie-kauhukomedia, josta ei eläviä kuolleita puutu. Jos synkkä ja absurdi huumori yhdistettynä veriseen toimintaan kiinnostaa toimii, suosittelen valitsemaan tämän illan elokuvaksi.

Ei klassikon voittanutta. Manaaja ei selityksiä kaipaa. Jos tämä on vielä näkemättä, sinulla on aukko sivistyksessä. Kestää myös uudelleenkatselun. Ei kovin verinen, mutta yölliseltä teemaltaan sopii Halloweeniin kuin nenä päähän.

Taika Waititin ja Flight of the Conchords -nokkamies Jemaine Clementin ohjaama vampyyrileffa on yksi hauskimpia kauhuelokuvia koskaan. Leffa innoitti ihan oman tv-sarjansakin, jota en tosin ole katsonut. Vähän kevyempänä vampyyripätkänä tämä sopii oikein hyvin Halloween-rientoihin, varsinkin jos sattuu tykkäämään tyhmille vitseille nauramisesta.

Ihailemani fantasia-kauhukirjailijan Guillermo del Toron tarinoihin pohjautuva Netflix-elokuva Scary Stories to Tell in the Dark on uusista kauhuelokuvista parasta kastia. Leffassa on ikään kuin monta maukasta yliluonnollista kauhutarinaa samassa paketissa. Elokuva on oikeasti karmiva ja hyvin toteutettu. Lämmin suositus.

Hieman matalamman budjetin ”found footage” -tyyppinen Hell House LLC on säväyttävän karmiva yliluonnollinen kauhuelokuva. Harmillisesti leffa on hieman vaikeammin saatavilla, mutta jos löydät käsiisi, suosittelen vilkaisemaan. Jatko-osia ei kannata edes miettiä, jälleen hyvä pohjatarina elokuva pilattu niissä liiallisella yrittämisellä. Ensimmäinen kuitenkin rokkaa ja siksi ansaitsee paikkansa indieleffojen edustajana tässä listauksessa.

Mitäpä olisi Halloween ilman Tim Burtonia? Kauhun mestarin uniikki animaatioteos toimii aina.

Ei välttämättä mene ihan suoraan Halloween-kategoriaan, mutta Brightburn on sopivan uniikki ja erilainen viimeiseksi otannaksi tähän listaan. Leffa on uudemmista kauhuelokuvista pitkästä aikaa ensimmäinen oikeasti vaikuttava ja mukaansatempaava pätkä. Suosittelen ehdottomasti vilkaisemaan.

Mitäs muuta? Tässäkö kaikki?

Listalta jäi varmasti joitakin tärppejä, mutta Rollekinosta löytyy 3000+ elokuvaa, joten ei ihmekään. Jos jokin elokuva olisi mielestäsi ansainnut paikan listalle, pistä tweettiä. Pistä ihmeessä myös suosittelua, sillä uudet kauhuelokuvat kiinnostavat aina. Saatan olla myös missannut joitakin menneisyyden helmiä…

Katso kaikki katsomani kauhuelokuvat parhaasta huonoimpaan tästä. Jos erityisesti verinen ja brutaali kiinnostaa, kokeile hakea esimerkiksi hakusanalla ”brutaali”.