Ennen kuin luet, otathan huomioon, että tämä elokuva on katsottu 2.10.2016, joka tarkoittaa sitä että arvostelu on 8 vuotta vanha ja saattaa siitä syystä sisältää vanhahtanutta tekstiä tai kankeaa kielenkäyttöä. Mielipiteeni on saattanut ajan saatossa muuttua ja elokuva saattaa vaatia uudelleenkatselun uusilla aivoilla. Olin arvion kirjoittamishetkellä 28-vuotias.

Nuori Jesse lähtee Los Angelesiin etsimään onneaan mallialalta. Mallitoimistot ihastuvat häneen ja kuviinsa, mutta mallikaverit eivät ole yhtä tyytyväisiä Jessen menestyksestä…

Arvio saattaa sisältää hyvin lieviä spoilereita. Nicolas Winding Refn on ohjannut menestyksekkäitä elokuvia, kuten Drive ja Bronson. Drive on kuitenkin ainoa Refnin elokuva, josta olen tykännyt. Refnin tyyli on uniikki ja ”artsy” ja selkeästi huomattavissa myös The Neon Demonissa. Drivemäiseen tapaan The Neon Demon on hidastempoinen, visuihin on keskitytty huolellisesti ja taustalla soi synthwave ja edm.

Visuaalisesti elokuva on upea. Soundtrack on huumaava ja kestosuosikkien listalle jäi välittömästi kööpenhaminalaisen Sweet Tempestin Mine. Kyseinen kohtaus onkin lemppareitani elokuvassa. The Neon Demonissa haetaan vähän samaa mielenmaisemaa kuin esimerkiksi Black Swanissa – yhtä kuivakkaa ja ponnetonta taidepotaskaa, sekä ontuvia metaforia.

Gaspar Noén Lovessa Karl Glusman ei loistanut ja vaikka vähän petrausta onkin tullut, ei hän ollut edukseen myöskään tässä. Elle Fanning sopii rooliinsa epävarmana mallintyllerönä, mutta dialogit yleisellä tasolla eivät elokuvassa päätä huimaa. Stroboja, hidastettuja kohtauksia ja hämmentäviä ohimeneviä sekvenssejä sen sijaan löytyy mielin määrin.

Leffassa on moraalisesti arvelluttavia kohtauksia useampi, sekä myös jonkin verran gorea. Ne eivät sinänsä haittaa, mutta niilläkään ei tuntunut olevan juuri kokonaisuuden kannalta shokkivalueta kummempaa merkitystä. Elokuva on osaltaan myös erittäin ennalta-arvattava ja pohjimmiltaan Báthory-teema on aika kulunut. Leffa on ennen kaikkea tylsä. Jos jokun Refnin leffan skippaat, skippaa tämä.

Mistä tämän voi katsoa?

Saitko leffavinkin? Tarjoa kirjoittajalle kahvit kiitokseksi!