Ennen kuin luet, otathan huomioon, että tämä elokuva on katsottu 24.8.2010, joka tarkoittaa sitä että arvostelu on 14 vuotta vanha ja saattaa siitä syystä sisältää vanhahtanutta tekstiä tai kankeaa kielenkäyttöä. Mielipiteeni on saattanut ajan saatossa muuttua ja elokuva saattaa vaatia uudelleenkatselun uusilla aivoilla. Olin arvion kirjoittamishetkellä 22-vuotias.

Ikääntyvä alamaailman mafiapomo Don Vito Corleone saa luodista, ja New Yorkin mafiaperhe alkaa suunnittelemaan Don Corleonelle seuraajaa. Viton kolme poikaa, Sonny, Tom, ja kuopus Michael ovat hengenvaarassa Amerikan perheiden välisen sodan syttyessä…

Vihdoinkin sain ennakkoluuloiltani aikaiseksi katsottua tämän uudestaan. Teini-ikäisenä Kummisetää katsoessani nukahdin. Nyt vuosia myöhemmin mafiaelokuviakin enemmän katsoneena osaan jollain tapaa arvostaa tämän genren elokuvia, mutta silti Kummisetä jää osaltaan jotenkin puisevaksi kokemukseksi.

Sanotaan että näyttelijäsuoritukset elokuvassa ovat virheettömiä, ja se pitää paikkansa. Tykkään valtavasti Kummisedän näyttelystä. Pullaposkena esiintyvä Marlon Brando on omaa luokkaansa, ja vielä enemmän tykkään nuoresta Al Pacinosta, jota ei meinaa ensin tunnistaa. James Caan on myös suorituksessaan täydellinen.

Makuasiat on makuasioita, ja elokuvan tarina ei vain iske minuun vaikka kuinka yrittäisi. Olen edelleen sitä mieltä että Kummisetä on yliarvostettu elokuva; toisaalta onhan sen aika moni nähnytkin, kun kuuluu jo yleissivistykseen. Leffassa on omat kohokohtansa, mutta modernien elokuvien ystävinä draamaa on liikaa ja toimintaa liian vähän, minun makuuni. Pidin kuitenkin tavasta jolla elokuva piti jännitystä yllä loppuun saakka.

Loppupeleissä Kummisetä on katsottava elokuva, vaikka minulla ei kolmen tunnin mafiadraamaan meinannut keskittyminen riittää. En suosittele nuorelle polvelle, koska olen melko varma että arvostusta eikä innostusta elokuvan katsomiseen löydy. Al Pacinon ystäville voin sanoa että tämä on kuitenkin kerran elämässä nähtävä.

Mistä tämän voi katsoa?

Saitko leffavinkin? Tarjoa kirjoittajalle kahvit kiitokseksi!