Phoenixilainen sihteeri varastaa 40 000 dollaria työnantajaltaan ja pakenee autollaan kauas pois aikeinaan aloittaa uuden elämän jossain muualla. Matkalla hän pysähtyy syrjäiseen Batesin Hotelliin, jota pyörittää nuori Norman Bates ja hänen vanha vaivainen äitinsä…

Voitko kuvitella, että minä – kaiken nähnyt – ei ole nähnyt Alfred Hitchcockin Psychoa koskaan ennen vuotta 2022? En vieläpä tiedä tarinasta juuri mitään, paitsi että sen tarinaa on käytetty televisiosarjassa Bates Motel, jota en ole myöskään nähnyt. On mukavaa katsoa klassikkoa tietämättä siitä etukäteen juuri mitään.

Psycho on aikaansa nähden upeasti toteutettu ja oikeasti jännittävä. Erityisesti kuuluisa suihkukohtaus on mestarillisesti kuvattu. Anthony Perkins ja Janet Leigh ovat mainioita näyttelijöitä. Pidän leffan kuvaustyylistä ja tykkään silloisesta miljööstä. Dollareita pitää laskea hieman nykyinflaatioon sopivaksi ja elokuvan ajan henki näkyy jatkuvasti mm. erilaisissa tavoissa, puhetyyleissä ja puheenaiheissa (mm. ”transvestiitti”).

Psycho on klassikko, jonka jokaisen pitäisi joskus nähdä. Minä olen sen nyt nähnyt. Tykkäsin todella paljon. Aion antaa vanhoille elokuville lisää mahdollisuuksia jatkossakin. Tai ainakin Hitchcockille.

Mistä tämän voi katsoa?

Saitko leffavinkin? Tarjoa kirjoittajalle kahvit kiitokseksi!