Ennen kuin luet, otathan huomioon, että tämä elokuva on katsottu 23.7.2009, joka tarkoittaa sitä että arvostelu on 15 vuotta vanha ja saattaa siitä syystä sisältää vanhahtanutta tekstiä tai kankeaa kielenkäyttöä. Mielipiteeni on saattanut ajan saatossa muuttua ja elokuva saattaa vaatia uudelleenkatselun uusilla aivoilla. Olin arvion kirjoittamishetkellä 21-vuotias.

Global Metal on elinikäisen hevimiehen Sam Dunnin toinen dokumentti metallimusiikista. Tällä kertaa keskitytään metalliin maailmanlaajuisena ilmiönä. Dunnin matkassa mennään mm. Iraniin, Israeliin, Japaniin, Kiinaan, Indonesiaan, joista ensituntumalta ei luulisi metallia löytyvän. Dokumenttielokuvassa pohditaan metallin moraalisuutta, viestiä ja siihen suhtautumista varsinkin vahvasti uskonnollisissa valtioissa.

Sam Dunn teki sen taas. Global Metal on niin visuaalisesti kuin sisällöltäänkin hienosti rakennettu dokumentti maailman parhaasta musiikista, eli metalli-/hevimusiikista. Monelle metallifanille tulee yllätyksenä että metallia voi löytyä niinkin epätodennäköisistä maista kuin Intia. Dokkari todistaa että antropologi-hevari Dunn todella osaa asiansa.

Leffassa oli silti pari miinusta. Olisin halunnut nähdä lisää maita, kuten Thaimaa ja Taiwan (josta esim. Anthelion, Crionics). Olisin myös halunnut nähdä enemmän synkempiä genrejä, sillä näissä dokkareissa käsitellään lähes järjestään Nu Metallia, Heavy Metallia ja Death Metallia. Black Metal ja synkemmät metallin alalajit jäävät yleensä huomiotta. Olin kyllä ihan tyytyväinen että leffassa oli silti hitusen synkkääkin metallia. Toinen miinus oli dokkarin pituus, se olisi saanut olla pidempi. Mutta puolitoista tuntia tekee siitä paremmin lähestyttävän, joten sekin on vain hyvä asia.

Sam Dunnin dokkarit ovat siitä hyviä, että ne tempaavat mukaansa. Tulee sellainen olo kuin olisi itse keikalla paikan päällä. Kerrontatapa on katsojaläheinen, mikä tekee dokkarista helposti lähestyttävän. Suosittelen kaikille metallin ystäville, ja metallista kiinnostuneille.

Mistä tämän voi katsoa?

Saitko leffavinkin? Tarjoa kirjoittajalle kahvit kiitokseksi!