Jatkosodassa yli 15 000 miestä joutui psykiatriseen hoitoon. Sodan jälkeen taisteluiden kauhut jatkoivat elämää perheiden sisällä, kun traumatisoituneet miehet jätettiin perheidensä hoidettavaksi…

”On paras tappaa itse itsensä ennen kuin kukaan toinen kerkiää.”

Sodan murtamat kertoo karua tositarinaa Suomen sotien jälkimainingeista. Dokumenttielokuvassa on aitoa sotakuvaa ja siihen on luettu sotilaiden kirjeitä sekä kerrottu oikeita aitoja tarinoita sodassa olleiden lasten kertomana. Erittäin järkyttävää ja surullista tavaraa kaikin puolin. Ensimmäisen kymmenen minuutin aikana tuli itku.

En suunnitellut tämän elokuvan katsomista, mutta se vain sattui tulemaan Yleltä. Ahdistavaa settiä, mutta jumituin katsomaan, enkä voinut lopettaa. Tuli mieleeni isäni teksti ja kaivoin hänen blogistaan sukututkimustekstin, jossa hän kertoi pappansa veljestä, joka lahdattiin 38-vuotiaana. Sodan traumat koskettavat ihan jokaista ja kantavat pitkään, sukupolvelta toiselle.

Hyvin rakennettu dokumentti rankasta aiheesta. Erityisen pysäyttävää on mielenterveysnäkökulma, josta ei ehkä vieläkään riittävästi puhuta. Kaikin puolin ajatuksia herättävä pätkä. Katsottavissa Yle Areenassa.

Mistä tämän voi katsoa?

Saitko leffavinkin? Tarjoa kirjoittajalle kahvit kiitokseksi!