Ennen kuin luet, otathan huomioon, että tämä elokuva on katsottu 29.4.2010, joka tarkoittaa sitä että arvostelu on 13 vuotta vanha ja saattaa siitä syystä sisältää vanhahtanutta tekstiä tai kankeaa kielenkäyttöä. Mielipiteeni on saattanut ajan saatossa muuttua ja elokuva saattaa vaatia uudelleenkatselun uusilla aivoilla. Olin arvion kirjoittamishetkellä 22-vuotias.

Elmeri Hautamäki on mielisairaalan potilas, jolla on unelmia Lapin kullasta. Unelmat osoittautuvat kuitenkin todeksi, kun suomenruotsalainen homo-sairaanhoitaja Broman kuulee totuuden ja auttaa Hautamäkeä karkaamaan sairaalasta. Karkumatkan varrella seurue törmää kahteen lowlifeen, Jönssiin ja Dilleen, jotka aloittavat ikimuistoisen matkan Elmerin ja Bromanin kanssa kohti rikkaampaa tulevaisuutta…

Katsoin Kummeli Kultakuumeen ensimmäisen kerran joskus penikkana, ja toisen kerran teini-ikäisenä, ja vielä vuosienkin jälkeen se jaksaa naurattaa ”niin perkeleesti”. Tykkään leffasta ihan älyttömästi, ja voin hyvällä omatunnolla sanoa että tässä on paras suomalainen elokuva. Leffan huumori puree melkein kaikkiin, ja käsikirjoitus on omaa luokkaansa. Tämä on Kummeli-elokuvista ainoa, joka pärjäisi millä tasolla tahansa.

Leffan näyttelijäsuoritukset ovat loistavia, eikä elokuvasta toimintaakaan puutu. Elokuva on jännittävä ja kiinnostava, ja ennenkaikkea iätön – se sopii kaikenikäisille ja joka tilanteeseen, karskista suomalaishuumorista ja kiroilusta huolimatta. Pidän kolmen Heikin koplasta (Silvennoinen, Vihinen, ja Hela) valtavasti. Parasta suomalaista huumoria ja komiikkaa. Loistava Kummeli-taidonnäyte. Ehdottomasti paras suomalainen elokuva ja samalla paras Kummeli-elokuva kautta aikojen!

Mistä tämän voi katsoa?

Saitko leffavinkin? Tarjoa kirjoittajalle kahvit kiitokseksi!