Ennen kuin luet, otathan huomioon, että tämä elokuva on katsottu 5.7.2012, joka tarkoittaa sitä että arvostelu on 12 vuotta vanha ja saattaa siitä syystä sisältää vanhahtanutta tekstiä tai kankeaa kielenkäyttöä. Mielipiteeni on saattanut ajan saatossa muuttua ja elokuva saattaa vaatia uudelleenkatselun uusilla aivoilla. Olin arvion kirjoittamishetkellä 24-vuotias.

Kaksi tanskalaisperhettä kohtaa toisensa kun heidän poikansa käyvät samaa koulua. Christian on juuri muuttanut isänsä kanssa Lontoosta takaisin Tanskaan englantilaisäitinsä kuoltua syöpään. Sureva isä ja poika ovat vieraantuneet toisistaan. Eliaksen vanhemmat kamppailevat avioeron kanssa samalla kun Eliaksen isä työskentelee pitkiä aikoja rankassa työtehtävässään lääkärinä Afrikassa. Paha olo kulminoituu koulukiusaamisen myötä vähän laajemmastikin, eikä paremmasta maailmasta tunnu olevan tietoakaan…

”In a better world”, alkuperäisnimeltään Hævnen on upea, koskettava tanskalainen draamaelokuva (elokuvassa yllätyksekseni puhutaan myös erinomaista englantia). Leffa on sikäli harvinainen, että siihen on osattu sotkea sopivasti todella jännittävää, suorastaan kestämättömän hyvää trilleriä. Elokuva kulkee elämän pohjimmaisten kysymysten äärellä. Se on surullinen, ehkä järkyttävä, puhutteleva, mutta keskeltä löytyy pilkahdus toivoa ja ajatus ”asiat eivät ole niin huonosti miltä näyttää”.

Näyttely on niin huikeaa kaikkien osalta, että se innoittaa katsomaan näiltä tyypeiltä lisää. Tämä leffa katsoo suoraan ihmisen sieluun, tuskaan, olevuuteen. Jos aihepiirit elämän ja kuoleman väliltä menetykseen, koulukiusaamiseen, surun, vihan ja tunteiden hallintaan kiinnostaa, katso tämä! Muutama kyynel saattaa vierähtää, joten hameväki (ja herkemmät äijät) varautukaa nenäliinoihin.

Mistä tämän voi katsoa?

Saitko leffavinkin? Tarjoa kirjoittajalle kahvit kiitokseksi!