Ennen kuin luet, otathan huomioon, että tämä elokuva on katsottu 6.10.2010, joka tarkoittaa sitä että arvostelu on 13 vuotta vanha ja saattaa siitä syystä sisältää vanhahtanutta tekstiä tai kankeaa kielenkäyttöä. Mielipiteeni on saattanut ajan saatossa muuttua ja elokuva saattaa vaatia uudelleenkatselun uusilla aivoilla. Olin arvion kirjoittamishetkellä 22-vuotias.

Irakissa rekkakuskina työskennellyt mies nimeltä Paul herää arkusta haudattuna maan alle. Paulilla on ainoastaan sytkäri ja matkapuhelin. Eloonjääminen riippuu matkapuhelimesta, jonka akku alkaa olla loppu. Taistelu aikaa vastaan alkaa…

Buried on yksittäisenä tapauksena omalla tavallaan erikoinen ja erilainen elokuva. Leffa on hyvä siinä mielessä että puolitoista tuntia on kuvattu vain yhtä miestä laatikossa. Elokuvan juoni ei kuitenkaan ole ”vain mies laatikossa”, vaan se on yllättävän monipuolinen. Olisin toivonut että leffassa oltaisiin kuvattu myös jotain laatikon ulkopuolelta, mutta toisaalta oli ihan kivaa vaihtelua että kaikki jäi niinkin paljon oman mielikuvituksen varaan.

Leffa herätti ajatuksia, mm. maailmasta jossa elämme, Amerikasta, ihmisistä, ja ihmisluonnosta. Elokuvan päähenkilöön pystyi myös jollain tapaa samaistumaan, ja välillä löysin itseni jossittelemasta. Onnettomaan loppuratkaisuun en ole lainkaan tyytyväinen, ja leffassa annettiin mielestäni liian vähän toivoa. Hain kuitenkin leffalta jännittävyyttä, ja siihen se riittikin melko mukavasti.

Ryan Reynolds on myös yksi syistä miksi elokuvan valitsin, ja hänen näyttelyyn olen tyytyväinen. Quentin Tarantinon ohjaaman viidennen kauden viimeisen CSI-jakson (”Grave Danger”) nähneille leffa ei kuitenkaan tarjoa mitään uutta. En kuitenkaan tajunnut elokuvaa katsellessa miten tarkka kopio se on kyseisestä jaksosta. Leffassa on käytetty kaikki samat elementit mitä tuossa vuonna 2005 tehdyssä CSI:n jaksossa. Omaperäinen Buried-elokuvaa ei siis voi sanoa…

Leffa oli sinänsä pettymys, mutta pidän sitä kaikesta huolimatta melko hyvänä adrenaliinipläjäyksenä. Ehkä Ryan Reynoldsin takia, ehkä elokuvan ”erilaisuuden” takia. Suosittelen kuitenkin katsomaan elokuvan vasta DVD:ltä, elokuvateatteriin sitä ei kannata rynnistää katsomaan.

Mistä tämän voi katsoa?

Saitko leffavinkin? Tarjoa kirjoittajalle kahvit kiitokseksi!