Ensimmäinen maailmansota on syttynyt. Nuori Paul Bäumer lähtee kavereineen sotaan haaveenaan näyttää kyntensä ja samalla matkustaa parissa viikossa Pariisiin. Vaan toisin käy, kun asemasota näyttää todellisen luonteensa. Paljon saksalaisia kuolee ja Paul kokee sodan kauheudet läheltä ja moneen kertaan…

Im Westen nichts Neues (engl. ”All Quiet on Western Front) on pysäyttävä, brutaali, sydänjuuria myöten järisyttävä sotaelokuva. Elokuva on kuvattu niin, että yksikään kuvakulma ei ole vinksallaan. Se on visuaalisesti kaikessa järkyttävyydessään taidokas elokuva ja kertoo ensimmäisen maailmansodan tarinan pikkutarkasti saksalaisen sotilaan näkökulmasta.

Kun lopputekstit tulevat ruudulle, olo on tyhjä. Kerrankin voi sanoa, että elokuvan jälkeen olo on kuin olisi käynyt läpi maailmansodan. Elokuva keskittyy sodan aiheuttamaan järjettömän tuskan luomaan kivun ja henkisen salpautumisen tunteeseen, joka välittyy ei pelkästään graafisesta väkivallasta mutta myös ilmeistä, eleistä ja toinen toistaan musertavammasta kuoleman kohtaamisesta. Sotaa kauheimmillaan taidokkaasti kuvattuna.

Harva elokuva riipaisee näin. Leffa ei ole herkille. Tarvitsemme muistutusta, jotta sama ei koskaan toistuisi. ”He ovat rauhassa, me olemme elossa.”

Mistä tämän voi katsoa?

Saitko leffavinkin? Tarjoa kirjoittajalle kahvit kiitokseksi!