Ennen kuin luet, otathan huomioon, että tämä elokuva on katsottu 9.10.2016, joka tarkoittaa sitä että arvostelu on 8 vuotta vanha ja saattaa siitä syystä sisältää vanhahtanutta tekstiä tai kankeaa kielenkäyttöä. Mielipiteeni on saattanut ajan saatossa muuttua ja elokuva saattaa vaatia uudelleenkatselun uusilla aivoilla. Olin arvion kirjoittamishetkellä 28-vuotias.

Dokumenttielokuva Amerikan vankiloista ja kuinka orjuuden ajoista asti jenkeissä rotuerottelu on yhtä ajankohtainen asia kuin aina ennenkin – ikään kuin mikään ei olisi muuttunut, paitsi lait ja toimintatavat…

13th on hyvin tehty, pysäyttävä ja mielenkiintoinen dokumenttielokuva Yhdysvaltojen meiningistä. Black Lives Matter ja muut kamppikset ovat olleet somessakin esillä viime aikoina, eikä syyttä. Leffa kertoo hyvin tilanteen altavastaajien näkökulmasta ja antaa faktuaalisia esimerkkejä tapahtumista upeasti kronologisessa järjestyksessä ja historian oikeita matskuja käyttämällä. Shokeeraava, ajatuksia herättävä ja äärimmäisen tärkeä elokuva. Löytyy Netflixistä. Aloitin katsomisen ex tempore, mutta katsoinkin leffan samalta istumalta. Suosittelen.

Mistä tämän voi katsoa?

Saitko leffavinkin? Tarjoa kirjoittajalle kahvit kiitokseksi!