Leffablogi uudistui – Rollekino on täällä!

10.9.2021 Roni Laukkarinen @rolle

Olen kirjoittanut kevyitä, nopeita ja helppolukuisia elokuva-arvioita yhtäjaksoisesti yhteensä yli 16 vuoden ajan, tarkalleen ottaen vuodesta 2005. Koko tämän ajan olen myös pisteyttänyt elokuvat IMDb-profiiliini, onhan vuonna 1990 perustettu Internet Movie Database yksi netin vanhimpia portaaleja.

Mikä homma ja miksi?

Olen haikaillut tästä uudistuksesta pitkään, mutta en ole vain saanut aikaiseksi toteuttaa projektia, lähinnä ajan puutteen vuoksi. Kun vuonna 2020 lopetin alkoholin käytön ja pistin muutenkin elämäntapojani uusiksi, jäikin aikaa ja erityisesti innostusta uudelle sivuprojektille. Koska olin jo kuopannut mm. olutblogini, kaipasin pitkästä aikaa jotakin arvosteltavaa. Elokuva-arvioita olin työntänyt lähinnä pistemuodossa IMDb:seen ja Trakt-profiilini alle, mutta jotain puuttui.

Vanha rollemaa.fi/leffat -sivustoni oli sisältänyt jo pidempään punaisen ukaasin, jossa lähinnä kerroin että elokuvat eivät päivity enää sivulle reaaliajassa, koska aika ei enää riitä päivittelyyn. Tosiasiassa taustalla oli myös lukuisat vanhasta koodista johtuvat bugit. Leffa ei esimerkiksi enää hakenut PHP7:llä tietoja rajapinnoista, vaan ne täytyi syöttää käsin. Liian vaivalloista.

Vanha leffablogi.

Haaveilin myös tällaisesta ”elokuva-aiheen vierestä” kirjoittamisesta. Aina kun joku kysyi leffasuosituksia tai jotain muuta elokuva-aiheista, sain ideoita blogauksille. Mutta vanha leffasivuni oli lähinnä hieman yksinkertaistettu listaus elokuva-arvioista, eikä sisältänyt minkäänlaista blogiominaisuutta.

Vanhasta ”leffablogista” puuttui myös monen haikailemat genrelinkitykset. Genret olin saanut leffoihin joskus kyllä näkyviin, mutta ne olivat vain tekstiä yksittäisessä elokuvassa. Samoin kuin muukin data. Koska sivulistaus toimi lähinnä get-parametreilla, on ”nätit linkit” leivottu kasaan nginx-konffeilla. Suomeksi sanottuna, lajittelu- ja hakutoiminnallisuus ei ollut mikään oikea WordPressin ominaisuus, vaan käsin php:lla koodattu purkka.

Tietoturvatonkin se oli, nimittäin vuosia sitten havahduin siihen että joku oli saanut kivaa XSS-haittaa aikaan ja saanut laitettua leffasivuni kautta tietokantakyselyn pyörimään miljoonaksi vuodeksi… Legacykoodin parantelun myötä sain hieman harmaita hiuksia jo silloin. Tehtyäni koodin tietoturvalliseksi totesin, että pakkohan tämä joskus on uudistaa. Vaikka sitten 2020-luvulla. Ja niin kävi, vuonna 2021 blogi on vihdoin täällä! Behance.netistä löytyy jotain vanhoja versioita leffasivustostani

Uusi, entistä ehompi leffablogi!

Tekniikka

Sivusto pohjautuu tottakai oman lempilapseni Airin päälle, mutta sisältää WordPressin ja PHP:n lisäksi hieman Vanilla JavaScriptiä (ES6), Vue.js:ää, SCSS:ää ja modernia CSS:ää. Data elokuviin on haettu tietokantaan TMDb:stä ja IMDb:stä. Hakualrogitmit tarjoaa Relevanssi, palvelimen ja domainin Dude.

Sain kätevästi tuotua vanhojen arvioiden lisäksi pisteytykset myös IMDb:stä! Näin ollen sain yhdistettyä täydellisen katseludatan myös siltä väliltä, kun en arvioita vanhaan blogiini kirjoittanut. Tuo 3000+ katsottua elokuvaa on siis aika tarkka määrä elokuvia, joita olen vuodesta 2005 katsonut.

Tein myös arvioinnin itselleni helpoksi. Ei tarvitse leffaa lisätessä mitään muuta kuin IMDb URLin, loput haetaan automaattisesti, siis kuvia ja trailereita myöten.

Aikaa sivuston koodaamisessa meni muutama viikko. Tein saittia joka ilta muutaman tunnin.

Olen panostanut sivustolla yksityiskohtiin.

Mitäs täällä sitten on?

No elokuva-arvioita tietysti! Tulevaisuudessa tarkoitus on kirjoittaa tänne vapaan blogin puolelle myös mm.

  • Elokuvatapahtumista
  • Elokuvateattereista (esim. Jyväskylään on auennut mielenkiintoinen elokuvateatteri Kino Aurora)
  • Elokuvista muuten, esimerkiksi ”10 pelottavinta modernia kauhuelokuvaa”

Suunnitelmissa on tehdä myös sivustolle vielä joitakin lisätoimintoja, kuten ”samaa mieltä/eri mieltä” -peukutus.

Eipä siinä sitten muuta kuin leffoja katsomaan! Toivottavasti saat sivustolta osuvia katseluvinkkejä. Jos sinulla on kommentoitavaa sivustoon liittyen, voit tehdä sen tweettaamalla minulle.