Ennen kuin luet, otathan huomioon, että tämä elokuva on katsottu 19.8.2007, joka tarkoittaa sitä että arvostelu on 17 vuotta vanha ja saattaa siitä syystä sisältää vanhahtanutta tekstiä tai kankeaa kielenkäyttöä. Mielipiteeni on saattanut ajan saatossa muuttua ja elokuva saattaa vaatia uudelleenkatselun uusilla aivoilla. Olin arvion kirjoittamishetkellä 19-vuotias.

Robert Ludlumin kirjoihin perustuvan Jason Bourne-trilogian kolmannessa osassa Bourne palaa alkuun etsimään itseään. Bourne etsii johtolankoja kouluttajistaan, jotka nyt jahtaavat häntä sulkeakseen tapauksen. Mutta rakkaansa menettänyt koulutettu tappaja on hyvä piiloutumaan Euroopan vilskeeseen. Yhä muistinsa menettäneenä kovanaamaisena tappokoneena Jason Bourne hoitaa hommansa kylmäverisesti loppuun asti vaaroja kaihtamatta…

Medusan Sinetti (The Bourne Ultimatum) on hyvin toteutettu toimintatrilleri, jota kuvattiin Espanjassa, Marokossa, Ranskassa, Englannissa ja USA:ssa. Matt Damon ei hymyillyt elokuvassa kertaakaan, mikä on hänen rooliinsa nähden hyvin ymmärrettävää. Yhtäkään autoa ei räjähtänyt, mikä taas ei ole ymmärrettävää, sillä parituntinen elokuva sisälsi monta autokohtausta. Toisaalta on hyvin positiivista, että Bourne Ultimatum ei ole mennyt perinteiselle pullamössö-toimintaelokuvalinjalle, joissa on vähäpukeisia naisia, autoja räjähtelee turhankin herkästä ja ihmisiä lentää ikkunasta päättömästi ilman mitään yhteyttä juoneen.

Bourne Ultimatum on keskiluokkaista parempi toimintaelokuva, koska siinä ei ole yksinkertaisesti juuri mitään moitittavaa. Elokuvassa palataan myös aikaisempien osien tapahtumiin Bournen takaumissa, joten juonen ymmärtämisestäkään ei tarvitse huolehtia, jos vaikka olisi sattunut unohtamaan koko tarinan. Matt Damonin lisäksi myös David Strathairn (”Good Night, and Good Luck”, ”We Are Marshall”) hoiti roolinsa kunnialla. Ainoa asia, miksi en elokuvasta suuremmin innostunut oli sen tietty ponnettomuus; se ei sisältänyt mitään liian uutta. Samalla kaavalla jatkettiin kuin edellisissäkin osissa, paitsi Bournen tyttöystävä oli ollut kuolleena jo pidemmän aikaa, mikä oli hieman surkuhupaisaa lopputuloksen kannalta. En kuitenkaan sanoisi, että Bourne Ultimatum menisi stereotyyppisien perinteisien jatko-osien kategoriaan, ei, vaan sanoisin sen sijaan: Tasapaksua, mutta tietty realistisuus tekee rainasta keskitasoa paremman toimintatrillerin. Ei ollenkaan huono jatko-osa.

Mistä tämän voi katsoa?

Saitko leffavinkin? Tarjoa kirjoittajalle kahvit kiitokseksi!