Ennen kuin luet, otathan huomioon, että tämä elokuva on katsottu 20.3.2009, joka tarkoittaa sitä että arvostelu on 15 vuotta vanha ja saattaa siitä syystä sisältää vanhahtanutta tekstiä tai kankeaa kielenkäyttöä. Mielipiteeni on saattanut ajan saatossa muuttua ja elokuva saattaa vaatia uudelleenkatselun uusilla aivoilla. Olin arvion kirjoittamishetkellä 21-vuotias.

Kaksikymmentäviisivuotinen sota, pitkä viha, on päättynyt Ruotsin ja Venäjän välillä. Täyssinän rauhansopimuksessa sovittua rajaa maastoon merkitsemään määrätään sekä suomalaisista että venäläisistä koostuvia ryhmiä, joista yhteen osallistuvat veljekset Erik ja Knut Spore. Erik on pitkän sodan kovettama, Knut Tukholmassa opiskellut kartanpiirtäjä. Matkalla veljekset surmaavat talonpojan ja jättävät tämän tyttären kellariin kuolemaan, mutta pohjoisen soilla tytön aave palaa vainoamaan heitä. Pian he saapuvat nimettömään kylään suon keskellä. Kylän laidalla sijaitsee ikivanha sauna, jossa kylää aiemmin asuttaneiden munkkiveljien uskomuksen mukaan synnit on mahdollista pestä pois…

Sauna oli kerrassaan jännittävä elokuva. Ohjaaja Antti-Jussi Annila on todellakin tuonut maailmalle kerrankin laadukkaita suomalaisia elokuvia, muutakin kuin draamaa, joissa kiroillaan ja ryypätään. Sauna on kauhuelokuva, jossa on perinteisiä ja taiteellisia piirteitä. Muistutti jopa japanilaisista kauhutaideteoksista, sillä se oli niin hyvin tehty. Näyttelijäsuoritukset ja miljöö olivat hyviä. Rooleissa nähdään tuttujakin kasvoja, kuten Kari Ketonen. Kokonaisuutena leffa oli melko raaka, mutta hyvä ja pelottava, ja sellainen jota voin suositella muillekin.

  • Katsottu ja arvioitu : 20.3.2009 Arvion kirjoitti Roni Laukkarinen@rolle
  • Genret:

Mistä tämän voi katsoa?

Saitko leffavinkin? Tarjoa kirjoittajalle kahvit kiitokseksi!