Ennen kuin luet, otathan huomioon, että tämä elokuva on katsottu 1.2.2007, joka tarkoittaa sitä että arvostelu on 15 vuotta vanha ja saattaa siitä syystä sisältää vanhahtanutta tekstiä tai kankeaa kielenkäyttöä. Mielipiteeni on saattanut ajan saatossa muuttua ja elokuva saattaa vaatia uudelleenkatselun uusilla aivoilla. Olin arvion kirjoittamishetkellä 19-vuotias.

Tom Tykwerin ohjaama Perfume: Story of a Murderer kertoo Jean-Baptiste Grenouillesta, jolla on luonnottoman hyvä hajuaisti. Syntyestään saakka pojalla ei ole muuta mielessä kuin tuoksut ja hajut. Jean-Baptistea ei tunnu haittaavan 1700-luvun Ranskan kurjat olot, taudit tai väkivalta. Vuosien vieriessä tuoksuista tuleekin Jean-Baptistelle pakkomielle ja hän alkaa murhaamaan nuoria kauniita naisia heidän huumaavan tuoksunsa vuoksi etsiessään täydellistä parfyymia, jota tavallinen ihmisnenä ei pysty analysoimaan.

Suomenkieliseltä nimeltään Parfyymi ei ollut loppujenlopuksi häävi elokuva. Raina alkoi hyvin ja piti mielenkiintoa yllä puoleenväliin saakka. Sitten, vähän yli puolivälin, elokuva rupesi suorastaan huvittamaan. Eniten elokuvassa kiehtoi aika, johon se sijoittui (1700-luvun Ranska). Peruukkipäisiä miehiä, hienostoväkeä ja vastakohtia, kuten slummeja, pimeitä kujia ja epähygieniaa. Jean-Baptisten mystisyys ja erilaisuus oli jotenkin häiritsevän kummallista. Erityisesti loppuratkaisu oli minun silmissäni ala-arvoinen. Elokuva ei saisi koskaan jäädä ärsyttämään liikaa.

Leffa oli hitusen liian pitkä. Taiteellisia kohtauksia, joissa aika liikkui hitaasti tai oli pysähtynyt kokonaan olisi voitu jättää vähemmälle. Jotkut kohdat olivat saivat katsojan kyllästymään. Pidin silti kaikkitietävästä hän-kertojasta, ja Dustin Hoffman oli mahtava roolissaan – kuten aina.Toisaalta voisin taas ajatella että tuhlasin kaksi ja puoli tuntia elämästäni, mutta toisaalta uudet elokuvakokemukset ovat aina kivoja, olipa leffa sitten hyvä tai huono. Elokuvasta löytyy aina jotain kritisoitavaa.

Jos pidät Dustin Hoffmanista, hän näyttelee elokuvassa kuuluisaa parfyyminvalmistaja Giuseppe Baldinia. Elokuva perustuu Patrick Sí¼skindin samannimiseen bestselleriin (1985). Patrick Sí¼skind oli muuten aluksi vastahakoinen myymään tarinan oikeuksia, mutta jostain syystä elokuva päätyi valkokankaalle. Elokuva saattaakin avautua paremmin niille, jotka ovat lukeneet kirjan. Kirja oli varmasti parempi, voisinpa vaikka lukea sen.

Nostin pistemäärää yhdellä tähdellä, näytteleehän tässä sentään Dustin Hoffman. Tarkemmin ajatellen kyllä tämä Talladega Nightsin ja Sawin voittaa. Juuri ja juuri. Aika vaikea lähteä pisteyttämään.

Mistä tämän voi katsoa?

Saitko leffavinkin? Tarjoa kirjoittajalle kahvit kiitokseksi!