Ennen kuin luet, otathan huomioon, että tämä elokuva on katsottu 29.10.2011, joka tarkoittaa sitä että arvostelu on 12 vuotta vanha ja saattaa siitä syystä sisältää vanhahtanutta tekstiä tai kankeaa kielenkäyttöä. Mielipiteeni on saattanut ajan saatossa muuttua ja elokuva saattaa vaatia uudelleenkatselun uusilla aivoilla. Olin arvion kirjoittamishetkellä 23-vuotias.

Maailmaa uhkaa epidemia, kun ympäri maapalloa ihmisiä alkaa sairastumaan flunssantapaiseen tautiin. Mitchin vaimo Beth tulee yskässä ja kuumeessa kotiin työmatkalta Hong Kongista. Välittömästi taudin huomatessaan vasta-ainetta alkavat tehtailemaan CDC ja WHO, mutta lääke- ja terveysfirmoja vastaan hanttiin pistää kärkäs ja suosittu bloggaaja Alan Krumwiede…

Contagion on iso pettymys. Odotin trailerien ja kuvausten perusteella jännittävää ja näyttävää katastrofitrilleriä, mutta leffa osoittautuikin hitaaksi ja keskinkertaiseksi lääketieteelliseksi draamaksi. Elokuva on siinä mielessä hyvä, että kerrankin epidemia oli muuallakin kuin vain jenkeissä. Leffan yllättävän realistinen hypoteesi pisti miettimään tartuntoja ylipäätään ja viittaukset lintuinfluenssaan ja tosielämän tapahtumiin tekivät leffasta erikoisella tavalla konkreettisen.

Elokuvassa on huikea liuta nimekkäitä näyttelijöitä – Gwyneth Paltrow, Matt Damon, Laurence Fishburne, Kate Winslet, John Hawkes, Marion Cotillard, mutta kukaan ei oikein loista missään vaiheessa. Kaikilta tasapaksut roolisuoritukset, ei huonot, mutta ei erityisen hyvätkään. Matt Damonin hahmon käyttäytyminen on jopa häiritsevän epärealistista. Elokuvan rautalangasta väännetyt pointit katsojalle ärsyttävät.

Eniten kuitenkin harmitti että itse epidemian aiheuttama ”äksöni” leffasta puuttui kokonaan. Sitä olisi saanut olla edes vähän. Leffa pitkälti keskittyi teoreettiseen tutkiskeluun ja ihmissuhteisiin ja sellaiseen byrokraattiseen sähläämiseen, ei tarpeeksi riittävästi siihen itse asiaan, miten ihmisiä sairastui ja miten tartunta levisi. Kohtaukset olivat sen verran pliisuja, että niiden perusteella melkein ei uskoisi tartuntaa olleenkaan.

Myös itse tauti on mahdottomaksi epidemiaa aiheuttavaksi taudiksi elokuvaan vähän liian simppeli ja tylsä idea. Tällä idealla ihmisiä olisi saanut sairastua enemmän. Minkäänalaista ”uhkaavaa” fiilistä ei oikein ollut elokuvan aikana. Oli sellainen fiilis että milloin se nk. ”epidemia” kunnolla alkaa? Epidemialeffaksi ”Tartunta” on tylsähkö elokuva, eikä loppuratkaisu lievennä pettymystä. Kokonaisuutena kuitenkin katsottava elokuva, mutta liikoja ei kannata odottaa.

Mistä tämän voi katsoa?

Saitko leffavinkin? Tarjoa kirjoittajalle kahvit kiitokseksi!