Ennen kuin luet, otathan huomioon, että tämä elokuva on katsottu 18.2.2012, joka tarkoittaa sitä että arvostelu on 11 vuotta vanha ja saattaa siitä syystä sisältää vanhahtanutta tekstiä tai kankeaa kielenkäyttöä. Mielipiteeni on saattanut ajan saatossa muuttua ja elokuva saattaa vaatia uudelleenkatselun uusilla aivoilla. Olin arvion kirjoittamishetkellä 24-vuotias.

Julkaisumestari-sanomalehtikuningas Kane delaa ja toimittajat ympäri Amerikkaa selvittävät hänen elämänsä loppumetrien suurinta kysymystä. Mitä tarkoittaa viimeinen sana, ”ruusunnuppu”…

En pitänyt elokuvasta, mutta se oli odotettavissa. Jaksoin jotakuinkin katsoa sen, mutta en saanut siitä oikein mitään irti. Yritin katsoa elokuvan juuri sellaisena kuin se on, mutta ylisuuria odotuksia on vaikea tukahduttaa – pidetäänhän elokuvaa kaikkien aikojen parhaimpana, enkä sitä titteliä yhtään epäilekään. Leffa on kieltämättä elokuvahistorian suurimpia vaikuttajia ja aikaansa nähden hienosti tehty ja kuvattu. CK on varmasti lähes kaikille elokuvantekijöille ”se” elokuva. Mutta minulle, 80-luvulla syntyneelle leffa on aika kuivakkaa kamaa.

Elokuvassa ei tunnu olevan yhtäkään nykyaikaan verrattavaa hahmoa tai tapahtumaa. Juonikulku on klassisuudessaan vaivalloista, byrokraattista ja jopa poliittista, kuten 40-luvun elokuvilla tuntuu olevan tapana. Elokuva on 70 vuotta vanha, joten minun on vaikea ymmärtää sitä. Cinematografia on kaunista, mutta minulle elokuva ei sen lisäksi tarjoa muuta kuin palan elokuvahistoriaa. Tämä leffa tavallaan ei sovi nykypullanuorisolle, eikä varmasti varttuneemmallekaan porukalle, ellei oikeasti osaa tajuta leffasta jotain ja tietää miksi sitä pidetään arvossa.

Kunnioitan elokuvaa sellaisenaan, mutta en voi sanoa katselukokemusta millään tavalla mukaansatempaavaksi tai edes kiehtovaksi. Ei ole pakko tykätä, mutta Citizen Kanea kannattaa ja täytyykin arvostaa. Ilman tätä elokuvaa elokuvantekeminen ei olisi mullistunut niin monen klassikon myötä, eikä leffateollisuus olisi samanlainen kuin nykyään. Pisteytän leffat aina katselukokemuksen perusteella, en elokuvan meriittien tai arvostuksen perusteella. Pidin vuoden 1902 mykkäelokuva Le voyage dans la lunestakin tuhat kertaa enemmän kuin tästä. Tämä elokuva saa kunnioitukseni ”elokuvien isänä”, mutta se ei ole katselukokemukseltaan kovin korkealla. Elokuva joka täytyy nähdä kerran elämässä, mutta josta ei ole pakko tykätä.

Mistä tämän voi katsoa?

Saitko leffavinkin? Tarjoa kirjoittajalle kahvit kiitokseksi!