Ennen kuin luet, otathan huomioon, että tämä elokuva on katsottu 6.4.2016, joka tarkoittaa sitä että arvostelu on 8 vuotta vanha ja saattaa siitä syystä sisältää vanhahtanutta tekstiä tai kankeaa kielenkäyttöä. Mielipiteeni on saattanut ajan saatossa muuttua ja elokuva saattaa vaatia uudelleenkatselun uusilla aivoilla. Olin arvion kirjoittamishetkellä 28-vuotias.

Auschwitzin keskitysleirillä vuonna 1944 elää unkarilainen vanki, joka toimii Sonderkommandona avustaen juutalaisten kaasuttamisessa, kammioiden siivoamisessa ja ruumiiden polttamisessa. Kun kaasukammiossa kuolee nuori poika, Saul ottaa tehtäväkseen salaa haudata pojan kunniallisin keinoin montun ja polttamisen sijaan…

”Son of Saul” (Saul fia) on erikoisesta kolmannen persoonan kuvakulmasta kuvattu keskitysleiriteemainen draamatrilleri. Leffassa näkyy enimmäkseen Saulin selkää ja kasvoja, jonka ansiosta tuntuu kuin olisi itse seuraamassa vierestä tapahtumia. Kun ympäristöä näkyy klaustrofobisen vähän, äänimaailma ylikorostuu kaikessa piinaavuudessaan.

Son of Saul on elokuva, jota en aio katsoa toista kertaa. Leffa on upeasti toteutettu ja tempaa mukaansa. Pistää miettimään paljonkin ihmismieltä ja selviytymistä. Unkarin, saksan ja puolan kielet lisäävät autentisuutta ja näyttely on priimaa. Todella rankka ja elokuvana yksi ahdistavimmasta päästä ja siksi en oikein osaa suositella, mutta jännät ja ahdistavat paikat leffa kyllä tarjoaa.

Mistä tämän voi katsoa?

Saitko leffavinkin? Tarjoa kirjoittajalle kahvit kiitokseksi!