Ennen kuin luet, otathan huomioon, että tämä elokuva on katsottu 20.11.2011, joka tarkoittaa sitä että arvostelu on 11 vuotta vanha ja saattaa siitä syystä sisältää vanhahtanutta tekstiä tai kankeaa kielenkäyttöä. Mielipiteeni on saattanut ajan saatossa muuttua ja elokuva saattaa vaatia uudelleenkatselun uusilla aivoilla. Olin arvion kirjoittamishetkellä 23-vuotias.

Justine on siskonsa Clairen ja hänen rikkaan miehensä Johnin kanssa asuva vakavasti masentunut nuori nainen. Justinen häiden tärveltyessä hän jää lojumaan siskonsa perheen kartanoon. Porukka on seurannut tiiviisti tähtitaivasta, kun Melancholia-planeetan on määrä ohittaa maapallo. Tähtitieteilijä John on vakuuttunut siitä että planeetta ohittaa, ei törmää maapalloon. Clairella on kuitenkin koko ajan pelko persiissä, Justinea ei voisi vähempää kiinnostaa… minkä arvoinen on elämä?

Minulla oli etukäteen Melancholian suhteen hyvin pienet odotukset. Vaikka leffaa on kehuttu, varauduin jo äärimmäiseen tylsään taidehömppädraamaan. Yllätyin todellakin positiivisesti. Näyttely, dramatiikka, visuaaliset tehosteet ja etenkin loppuhuipennus on elokuvassa huipputaidokkaasti tehty. Melancholia on ehkä angstisin elokuva pitkästä aikaa, mutta tykkäsin epätoivolla ja murheella mässäilystä.

Ennen kaikkea pidin siitä miten elokuva antoi miettimisaikaa. Käsikirjoittaja-ohjaajan Lars von Trierin työ on Melancholiassa erinomaista, mistä syystä leffa ei käynyt tylsäksi. Merkityksiä pystyy elokuvan aikana poimimaan kivan monipuolisesti. Hahmojen välisten suhteiden kontrastit ovat elokuvassa kutkuttavan hienoja. Elokuva olisi voinut olla vielä täyteläisempi, esimerkiksi hääosio jäi mielestäni kovin irralliseksi. Lisäksi miljöö oli turhan rajoittunut.

Taidehömppäelokuvista Melancholia on yksi parhaita katsomiani. En ennen tätä elokuvaa täysin ymmärtänyt miten draamaa ja scifiä voi sotkea keskenään niin että lopputulos on mitään kovin hienoa. Tämä elokuva todisti mainiosti luuloni vääräksi. Dunstille vielä Oscar Cannesin parhaan näyttelijättären palkinnon lisäksi kiitos.

Mistä tämän voi katsoa?

Saitko leffavinkin? Tarjoa kirjoittajalle kahvit kiitokseksi!