Ennen kuin luet, otathan huomioon, että tämä elokuva on katsottu 17.12.2016, joka tarkoittaa sitä että arvostelu on 8 vuotta vanha ja saattaa siitä syystä sisältää vanhahtanutta tekstiä tai kankeaa kielenkäyttöä. Mielipiteeni on saattanut ajan saatossa muuttua ja elokuva saattaa vaatia uudelleenkatselun uusilla aivoilla. Olin arvion kirjoittamishetkellä 28-vuotias.

Michael Stone on menestynyt kirjailija, jonka viimeisin kirja asiakaspalvelusta on äärimmäisen menestynyt. Matkustaessaan Cincinnatiin pitämään kirjaansa liittyvää puhetta, hän miettii elämäänsä ja toteaa kaiken tyhjäksi. Hotellilla hän tapaa 10 vuoden jälkeen exänsä ja toivoo tilanteen muuttuvan. Homma muuttuu mielenkiintoiseksi kun samasta hotellista löytyykin joku erilainen…

Anomalisa on Charlie Kaufmanin ohjaama ja käsikirjoittama teos. En pitänyt tyypin edellisestä ohjaustyöstä Synecdoche New Yorkista, mutta Anomalisa on jotain omaa luokkaansa. Käsikirjoittajan roolissa Kaufman kuitenkin loistaa, hänen teoksiaan on mm. Being John Malkovich, Confessions of a Dangerous Mind ja Eternal Sunshine of the Spotless Mind.

Leffa ei ole helpoimmasta päästä, sillä se on Stop motion -nukkeanimaatio ja ääniä elokuvissa näyttelee tasan kolme henkilöä. Koin elokuvan ahdistavana, mutta samaan aikaan jotenkin upeana teoksena. Leffa sisältää kosolti eriskummallista huumoria, mutta samaan aikaan maalailee taitavasti kuvaa elämän tyhjyydestä. Jotkut ovat verranneet elokuvaa Lost in Translationin viboihin ja allekirjoitan, vaikka elokuvan katsomisesta on pitkä aika.

Haastava teos ja Kaufmanin tyyliin vaatisi toisen katselukerran. Valitettavasti Kaufman ei ole säväyttänyt niin paljon, että jaksaisin hänen ohjaamaa elokuvaa katsoa toista kertaa vielä toistaiseksi. Hyvä elokuva, mutta sisältää vähän liikaa sellaista, mitä en osaa käsitellä, enkä siksi nostaa kovin korkealle jalustalle. Neroutta ja taidetta, mutta haastavuudesta joudun rokottamaan. Kiinnostava pätkä, enkä kadu katsomista.

Mistä tämän voi katsoa?

Saitko leffavinkin? Tarjoa kirjoittajalle kahvit kiitokseksi!